Oscar 2013

S-au decernat premiile Oscar 2013, statuete pentru:

  • Cel mai bun film: Argo
  • Cel mai bun regizor: Ang Lee ("Life of Pi")
  • Cel mai bun actor în rol principal: Daniel Day-Lewis ("Lincoln")
  • Cea mai bună actriță: Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook")
  • Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz ("Django Unchained")
  • Cea mai bună actriță în rol secundar: Anne Hathaway ("Les Misérables")
  • Cea mai bună imagine: "Life of Pi" (Claudio Miranda)
  • Cel mai bun film străin: Amour
  • Cel mai bun cântec original: "Skyfall", din "Skyfall" - muzica şi versurile de Adele 
Lista completă aici. 

Recunosc că astea erau și predicțiile mele, nu știu, anul acesta totul a fost destul de previzibil. Nu mi-a plăcut asta. În alții ani, existau surprize, în 2013, nu au fost. Cel puțin pentru mine.

Am aflat însă niște curiozități legate de gala din acest an, unele dintre ele chiar interesante. Spre exemplu,  Daniel Day-Lewis a devenit actorul cel mai premiat de către Academia americană de film, cu trei Oscaruri pentru Cel mai bun actor în rol principal. Jennifer Lawrence a devenit cea mai tânără actriţă (22 de ani) de două ori nominalizată şi o dată câştigătoare a Oscarului. Argo a devenit al patrulea film din istorie care a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun film fără ca regizorul său, în acest caz Ben Affleck, să fie nominalizat la Cel mai bun regizor. Seară proastă pentru Lincoln. Din 12 nominalizări, acesta a reuşit să câştige doar pentru Cel mai bun actor şi pentru Cea mai bună scenografie.

O altă raritate a serii a fost Oscarul câştigat de două filme pentru Cel mai bun montaj de sunet. Cu peste 6000 de buletine de vot completate de membrii Academiei, egalitatea la puncte este foarte puţin probabilă, însă  în 2013, egalitatea a fost între Zero Dark Thirty, probabil marele perdant al serii, şi Skyfall.


Pentru ținutele de pe Red Carpet, click aici.

Bogdan Naumovici

Au trecut săptămâni întregi de când a fost la prelegerea susținută de Bogdan Naumovici. Între timp, am terminat proiectele finale pentru cursuri, am susținut și promovat toate examenele, am predat structura licenței și am și început ultimul semestru de facultate. Deși a fost o perioadă aglomerată pentru mine, încă țin minte fiecare detaliu al întâlnirii...

Despre Bogdan Naumovici - publicitarul găsiți foarte ușor informații cu un search pe Google. Cel mai bun publicitar al deceniului, cele mai reușite campanii românești, numeroase premii naționale și internaționale și o carieră fulminantă la Leo Burnett.

Aici, pozele de la prelegere.

Despre Bogdan Naumovici - omul, am aflat niște chestii destul de interesante, pe parcursul întâlnirii. Mi-a plăcut foarte mult faptul că ne vorbea despre cariera sa de la începutul advertising-ului în România. A fost minunat să aflu anumite detalii despre industria publicității în țară. Problemele întâmpinate cu legislația, reglementările stricte, faptul că nu puteau gândi "out of the box" în ceea ce privește declinările conceptelor publicitare, datorită faptului că singurele canale de distribuție erau doar cele tradiționale.

Omul Naumovici ne-a mărturisit că a lucrat ca asistent aproximativ 3 ani, făcând cafele și tot felul de comisioane "celor de mai sus". Am apreciat sinceritatea sa, faptul că nu îi era rușine să recunoască că a început de jos.

Fiind studenți la Publicitate, Naumovici ne-a dat câteva sfaturi legate de industria în care ne pregătim să intrăm sau în care sperăm să intrăm.

Să înveți în permanență, să ai răbdare, să gândești în ansamblu, să fi conectat în jur, să fi open-minded, sunt doar câteva sfaturi date de el. Ne-a atras atenția să gândim precum consumatorii, nu precum un public specializat. Să ne intre bine în cap că în meseria asta o să vindem atât oamenilor din corporații cât și unei bătrâne dintr-un sat uitat de lume. Să răsfoim revista Forbes dar să ne uităm și la Românii au talent sau Măruță.

Îl apreciez pe Bogdan Naumovici de pe vremea când Apropo tv se numea Marcă Înregistrată. Nu ratam nici o emisiune și țin minte că îmi notam spoturile care îmi plăceau foarte tare.

Am aflat insight-uri ale industriei și am savurat povestirile lui amuzante. Ba chiar ne-a dezvăluit cum i-a venit ideea campaniei de la Altex (spotul cu era tasu' mă ). Overall, experiența asta a fost una extraordinară.

Nu știu dacă voi mai avea ocazia să mai fiu față în față cu el vreodată, cum știu și că nu pot îndrăzni să visez să lucrez cu el. Însă tot ce pot spune e că, în fața lui, jos pălăria. Un om carismatic și un profesionist desăvârșit.

Versuri melodii

Eu nu aș putea trăi fără muzică. Ascult muzică non-stop. Când eram mică, țin minte că ai mei mă culcau pe muzica lui Julio Iglesias. Îmi aduc aminte că rămâneam cu sor-mea acasă și ascultam la maxim (maxim e mult spus - aveam un radio vechi căruia îi mai funcționa doar o singură chestia din aia unde băgai caseta) hiturile anilor '80-'90. Aveam sute de casete din alea pe care trebuia să le derulezi, numai cu muzică. Și după ce pleca mama la serviciu, selectam noi din ele pe acelea care ne plăceau.

Am crescut și o dată cu descoperirea epică a Youtube-ului am început să ascult formații precum: The Cars, Pink Floyd, Nirvana. Dup'aia m-am îndreptat spre stilul indie - tocmai pentru că îmi oferea posibilitatea de a fi diferită. De a asculta altceva decât toate melodiile comerciale.

Sunt mândră de gusturile mele muzicale în momente în care îmi trec pe la urechi pasaje muzicale din hiturile generației mele. Exemplific:



Versuri:

Iubesc haita și căţelele
Care mai ridică coada
Nu-mi place în casă, nu sunt de rasă
Îmi place afară
Sunt maidanez, băi

Sunt un câine rău, eu rup lesa
Nu ma poţi dresa, nu execut când zici “Culcat”.


Versuri:
Eo, eo, e un superman
Charismatic, fantastic, criminal
E un heartbreaker, body inspector
Dar chiar şi-aşa, bine că n-are verighetă

Stinge lumina, arată-mi calea, 
Pune mâna pe mine, simte chemarea
Inimii mele, inimii mele
Ştiu că îţi face plăcere

Fetili, Buna seara fetili! 
Bine v-am gasit aicea! 
Azi cred c-o sa moara fetili, 
M-am imbracat frumos, asortat cu ghetili.
Sapca pe ochi, ochelarii fumurii, 
Bluza stramba, sa nu uitam scobitorili! 
Intru-n club, ba sa moara smecherii

Aw, e biniditat
Fetili se misca biniditat
E biniditat
Fetili se misca biniditat
Ca ii binibinibinibinibiniditat 
I said raptotraptotraptotpa. 

Dau o fugă în oraș după domnișoare
Că nu mai am niciun loc gol de parcare
Și o să parchez la ele în dormitoare
Azi o ardem în deplasare

Și acum bomboana de pe colivă...

Versuri:
Hai baga mare hai gagico baga tare
Ai temperatura mare pe la...intre picioare
Hai baga baga vad ca incepe sa-ti placa
Iti dau ceva ca sa-ti treaca scot sabia din teaca.

Paza ca vine si se urca pe tine
Hai date date la o parte daca tie ti-e rusine
Lasa-ma pe mine
Aoleu tine-o ma ca fata arde arde
Haide ma iao ma ca arde arde.

Si daca o prind sa vezi ce ii fac
Si jur nu mint ca o dezbrac
Si cand danseaza danseaza uite cum basu-i vibreaza
Imi place cand da din fofeaza
De-mi face ochii sfarleaza.


I don't wanna live on this planet anymore...

Valentine's Day

Ați observat tendința masculilor de a cumpăra femeilor trandafiri? Care e faza? Poate fetii îi plac crinii sau freziile - nu, domnule, BANG! Trandafiri. La orice ocazie, trandafiri. Probabil se gândesc că sunt mai scumpi și gagica va fi mai mulțumită. Poate au acasă un specimen care le zice: Mi-ai luat lalele? Pai, alea costa 3 lei firul! Atât însemn eu pentru tine? 3 lei? Nu puteai să cumperi și tu trandafiri....
Așa că masculul, pentru a evita scandalul cumpără întotdeauna trandafiri. Neapărat roșii.

Poate băgați și voi la cap, băieți că mai există și alte tipuri de flori. Nu numai trandafiri.

E un boom la florării în preajma sărbători de Valentine's Day. Comenzii peste comenzii de trandafiri. Eu mă amuz teribil când văd masculii pe stradă cu buchetele lor. Ma amuz poate la fel de tare ca atunci când îi văd cărând geanta fetei cu care se plimbă. (Specimenul ăsta e epic. Poate fi ceva mai penibil de atât?)

Când credeam că am scăpat de Valentine's Day și nu mai sunt nevoită să văd la tot pasul sute de chestii roz, pufoase, roșii, brizbrizuri etc, sor-mea îmi trosnește o veste. Am scăpat de Valentin, dar pe 24 e Dragobetele, sărbătoarea tradițională românească. Really?

Aș prefera ca lunile februarie și martie să nu existe. Din ianuarie să trecem direct la aprilie. Pentru că ce credeți oameni buni? Se termină cu Dragobetele începe Luna lui Marțișor.

F**k this shit! Emigrez în țara lui Thanksgiving.

Ioana Tufaru si Acces Direct

Din ciclul "Ce se mai intampla in Romania" prezint:

-Ioana Tufar, invitata in platoul emisiunii de mega succes, Acces Direct a fost pusa sa foloseasca betisoare de urechi in direct, iar ulterior a fost numita "jegoasa", pentru ca betisoarele folosite contineau mizerie. Repet: In direct!
-colegii de breasla si nu numai au sarit la gatul frumoasei prezentatoare. (Papagalul de Bendeac a scris pe blog si a dat 'nspe mii de declaratii in ziarele de scandal).
- dupa incidentul cu Ioana Tufaru din emisiunea Simonei Gherghe, a doua zi, prezentatoarea a inceput sa planga in timpul emisiei, motivand ca intentia sa si a emisiunii nu a fost sa o jigneasca pe Tufaru. Citez: "Ioana, noi nu am vrut sa radem de tine".

P E N I B I L ! ! !

Nu-mi vine sa cred ca traiesc intr-o astfel de lume.
Recunosc ca decizia de a nu ma mai uita la TV a fost cea mai buna decizie a vietii mele! Fara exagerare. Sunt absolut convinsa ca TV-ul m-ar fi indobitocit. Mai bine raman la cartile mele, la internet-ul meu, unde eu imi pot selecta informatiile care ma intereseaza si nu sunt obligata sa aud sau sa vad toate tampeniile impuse de altii.

Traim in Romania...din pacate!


Jurnal studentesc [part 10]


Data: 08.02.2013
Mood: Sick and tired
Melodie: Michael Jackson - Bad

Unul din cursurile din anul III de la FCRP se numeste Creatie Publicitara. Pentru mine, este un dar de la D-zeu, mai ales ca informatiile pe care le-am primit la aceasta materie, se adreseaza mai ales creativilor dintr-o agentie de publicitate. Si eu, un viitor copywritter in devenire, am ascultat cu placere aceste informatii si le-am inmagazinat in creierasul meu.
Am avut pe perioada semestrului, teme de facut: sa identificam niste executii de spot dupa un anumit format, sa comentam campania "1984" a lui Apple, sa realizam un slogan pentru o clinica de stomatologie si in final, ultima tema, sa comentam o campanie publicitara dezastruoasa.
Mi-am ales campania Cozonacul - Miraculos de la Chocolat. Un mare fail, dupa parerea mea.
Mai jos, parti din lucrarea mea.

       

"Cei de la Spider Advertising (?), care s-au ocupat atât de partea creativă cât și de producția în sine a spotului, au vrut să facă un spot neconvențional, care să nu se încadreze în tiparele obișnuite. Așadar, campania desfășurându-se în preajma unei sărbători tradiționale creștine, s-au gândit să urmărească acest fir. Spotul spune povestea unui Iisus modern, hippiot, în blugi, care încercă să-l învie pe Lazăr. Scena este plasată în fața unei deschizături dintr-o clădire (“mormântul”) iar personajul care îl interpretează pe Iisus, ține mâna îndreptată într-acolo și-i rostește numele persoanei decedate. Nu se întâmplă nimic. Lumea adunată să vadă minunea, este dezamăgită. (...)

Aș vrea să punctez aici, ceva legat de “credinciosii” adunați să vadă minunea. Întâlnim personaje precum bunicuța cu nepoțeii, “la femme fatale” - duduia îmbrăcată în rochie roșie, eleva conștiincioasă, hipsterul pe bicicletă, studenta (cea din spate cu ochelari), corporatistul îmbrăcat în costum, și muncitorul pe șantier cu șapca sa murdară. Ei probabil au vrut să sugereze că produsul se adresează unui target extins, că oricine poate mânca cozonacul lor. (...)

Iisus are și adepții biblici pe lângă el, apostolii. Cel care salvează situația, este unul dintre aceștia. O variantă modernă a apostolului Petru, îmbrăcat la costum, folosind apelativul “boss”, scoate din buzunarul interior al sacoului, cozonacul Chocolat. Toți sunt uimiți! Iisus întinde cozonacul spre deschizătură și dinăuntru, își face apariția Lazăr. Urmează vocea annocer-ului: “Cozonacul Chocolat - miraculos”. (...)

Spotul a fost blamat. Atât prin comentarile lăsate pe pagină de Facebook, prin comentarile utilizatorilor pe canalul brandului de Youtube cât și pe forumuri, și de bloggeri etc. Iqads a spus despre acest spot că urmărește “motivul shaormei cu de toate”.

Un prim argument pentru a-mi susține părerea că acestă campanie este una proastă ar fi că poziționarea brandului a fost complet distrusă prin crearea și promovarea spotului. În timp ce poziționarea lui Chocolat high class, ne duce cu gândul la o mică brutărie din Paris unde se servesc croissante cu unt, ciocolată fină, prăjituri delicioase și cafea cu diverse arome, în spot, decorurile insipide, total neinspirate ne duc cu gândul la o brutărie mică de cartier.

De asemenea având o targetare “pour les connoisseurs” (pentru cunoscători), implicarea unor personaje atât de diverse distruge clar și această valoare a brandului.

Se observă clar, că nu s-a făcut un research complet, atât în ceea ce privește brandul ca esență, valori, cât și în privința publicului căreia i se adresează. Probabil au mizat pe strategia “și publicitatea negativă e tot publicitate”.  (...)

Limbajul de cartier, cu iz manelistic sugerat de apelativul “boss” intră în directă contradicție cu însuși numele business-ului. Boutique Restaurant (World Unique Concept) Chocolat Creteaur de Gout, un alt motiv pentru care consider acesta campanie ca fiind una proastă.

Însă cel mai important argument ar fi decizia de a asocia în spot ideea unui Iisus care nu se potrivește deloc cu imagina creștină pe care mulți dintre consumatori o au. De fapt, întreaga poveste a fost gândită greșit. S-au folosit de aceste elemente creștine într-un mod umoristic care a deranjat pe mulți. Aceștia au putut considera că se ia în râs numele Domnului, sau că se aduce o batjocură imaginii lui Dumnezeu sau a Bisericii. Biserica, credința sunt niște principii în viața românilor destul de importante. Ascocierea acestor elemente creștine care au o încărcătură mare în mentalul colectiv cu elemente moderne, pline de kitch, a avut un rezultat negativ. (...)"







Why don't you come over

Ridicarea restrictiilor de munca pentru bulgari si romani expira anul viitor, asa ca englezii (nu "englejii", people) au demarat o campanie de convingere a romanilor si a bulgarilor ca viata in patria pub-urilor nu e buna. Deci, impotriva emigrarilor. Cu mesaje de tipul: "aici ploua mereu", "preturile sunt ridicate", si "mancarea e proasta", englezii spera sa impiedice anul viitor un val de emigrari.

Iar romanii inventivi, au contraatacat. Mandra tare sunt de aceasta initiativa! Chiar mandra! Gandul impreuna cu agentia de publicitate GMP au demarat o campanie denumita "Why don't you come over", campanie care are drept scop, promovarea Romaniei. In opinia mea, cu mult mai reusita decat epic fail-ul lui Udrea care a costat si 'nspe sute de mii de euro.
"Why don't you come over" merge pe principiul: ok, voi nu ne vreti, noi va vrem. Deci, veniti voi in Romania!

Campania are doar print-uri, cu mesaje extrem de bine alese precum: "Charles bought a house here in Romania. And Harry has never been photographed naked once". Sau: "Half of our women look like Kate. And the other like her sister". Si: "We have the most beautiful road in the world acording to your top motoring show" (Top Gear).

Campania a fost viralizata rapid! Presa internationala a fost scandalizata de aceste mesaje, iar campania a fost discutata pe larg de marile cotidiene mondiale. Mai multe aici. Si in presa interna s-a discutat despre acest subiect. Cristian Tudor Popescu a scris un editorial fabulos, in care lauda creativitatea romanilor.

Romanii au fost invitati sa compuna si ei mesaje printr-o aplicatie pe Facebook. Astfel, strangandu-se mii de astfel de print-uri, cu mesaje geniale.

Am reusit si eu sa adaug un astfel de mesaj, pentru ca am uitat sa mentionez faptul ca Facebook-ul a oprit intre timp aceasta aplicatie. Aceasta a rulat timp de 3 zile. Gandul lucreaza acum la crearea unei aplicatii proprii. Mesajul meu in print screen-ul de mai jos.




Later edit:

Dupa intreaga serie de print-uri, dupa un teasing de cateva ore, pe pagina de Facebook a cotidianului, s-a dat startul unei noi actiuni: "tu, ca roman, inchirieaza-i unui englez o canapea". Pe principiul "host a British". Super geniala ideea. Again. Click aici pentru aplicatie.

Revin cu detalii.

Facebook strikes again!

Facebook-ul a decis sa ma trolleze grav. Asa, ca de inceput de an. WTF, Mark, asa cadouri le faci tu utilizatorilor la inceput de an?
Desi am optiunile de navigare securizata, notificarile autentificarii, aprobarea autentificarilor, activate, se pare ca ele nu functioneaza. Desi primesc mail-urile si mesaje text pe telefon cand ma loghez de pe alt IP, Facebook-ul nu se poate abtine sa nu dea like-uri in numele meu. Si nu oricui...

Ma innegresc la fata de nervi, imi ies aburi prin urechi precum personajele din desene animate cand vad urmatorul mesaj in notificarile recente: "Ioanei ii place Liviu Guta". Si apare poza manelistului cu moaca aia ranjita de luat la pumni.

Ce dracu' se intampla??? Am schimbat parola, am securizat la maxim setarile de logare. Chestia asta dureaza de vreo 3 zile. In seara asta, am fost sfatuita sa blochez pagina respectiva. Ei, bine, pagina nu se poate bloca, iar singurul lucru pe care l-am putut face a fost sa denunt pagina ca fiind spam.

Sper sa se rezolve...nu mai vreau ca si maine sa-l mai plac neintentionat pe Liviu Guta.