Au venit si rezultatele de la Bacalaureatul de anul acesta. Rezultate dezastruoase. In Bucuresti a fost dramatic, procentul de promovabilitate a fost de 42, 03 cel mai mic din ultimii 20 de ani. Nici in restul tarii nu a fost mai bine, in judetele Mehedinti si Timis au fost circa 5 licee unde nici un elev nu a promovat BAC-ul. Dar nu am chef sa discut despre asta. Oricum toate televiziunile ne-au asaltat zilele astea cu stiri despre promovabilitatea scazuta.
As discuta despre subiectul la romana. Multi au sustinut ca cei de la minister "au gresit" subiectul, s-a sustinut ideea ca cei care au elaborat subiectele nu au formulat corect cerinta de la partea a III. Se cerea caracterizarea unui personaj dintr-o opera dramatica apartinand unuia dintre autorii I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Majoritatea au facut greseala de a caracteriza personajul Stefan Gheorghidiu din " Ultima noapte" roman care apartine genului epic, in niciun caz dramatic.
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor scrise pentru a fi ulterior reprezentate pe scena unui teatru. "Ultima noapte" nu a fost pusa in scena niciodata.
Confuzia pe care au facut-o elevii a fost intre specie si gen literar. Au stiut de drama intelectualului sau drama iubirii din Ultima noapte si au crezut ca drama = dramatic.Asta mi se pare o greseala capitala si nu a fost a celor din minister. Tu, ca elev care a absolvit 12 clase, care se presupune ca te-ai pregatit pentru acest examen nu esti in stare sa faci diferenta dintre specie si gen literar?
Am citit pe nenumarate forumuri niste comentarii care m-au lasat masca. "Nu am scris Caragiale pentru ca el a scris comedie, nu drama"? " O sa fac contestatie pentru a demonstra ca "Ultima noapte" e drama!" Say what?
Nu subiectele sunt problema, ci elevii care nu invata. Educatia este la pamant. Multi acuza faptul ca au fost speriati de camerele video instalate in sali. Bullshit! Nu s-a mai putut copia! Si multi s-au bazat pe asta. Asta e adevarul. Prin asta se poate explica procentul dezastruos de la BAC-ul de anul acesta, cel mai mic de la Revolutie.
E rusinos ceea ce se intampla! Mi-e scarba...
Lumea nu e făcută pentru oameni singuri.
Acum un an
Am mai raspuns si pe alte bloguri la acest subiect. Iata cum vad eu problema:
RăspundețiȘtergereIn primul rand, daca vor sa starpeasca "raul", sa-l starpeasca din clasa a 8 a. Cine nu poate mai mult, sa ramana la nivel de Sam sau scoala profesionala. DOAR asa s-ar face intr-adevar diferenta. Acel examen de capacitate sau admitere la liceu ar trebui sa fie EXTREM de drastic, sa se taie in carne vie. Asa ce rost are? Cu sau fara bac, liceul e terminat si totusi se pot angaja pe niste posturi acceptabile, poate care nu-s de nasul si "cultura" lor.
Doi la mana, astea cateva examene, care insusesc bacul, nu reprezinta nivelul "inteligentei" unui copil.
Invatamantul din Romania e praf. Nu se pune accent pe gramatica, pe informatii de baza din istorie, matematica, anatomie, fizica, samd. Nu, se fac analize ale unor opere literare, unde "marii" critici isi dau cu parerea si elevii tre' sa toceasca toate balivernele, toate gandurile unor "mari" analitici, ganduri scoase, probabil, pe wc. Matematica se ridica la nivel astronomic si total irelevant iar restul materiilor nu-s importante pentru ca nu-s mate sau romana, deci nu se pune accent pe ele. La orele respective se pleaca in excursii. Asta nu e invatamant, nu este o sursa de acumulare a cunostintelor, nu asa se dobandeste inteligenta, desteptaciunea si bazele unui viitor. Examenul de bac nu este decat insumarea tocelii unor aberatii cretinoide.
Un elev mediocru sau chiar slab la invatatura, te-ar putea ( nu zic de tine, ci in general ) face praf intr-o discutie, te-ar putea uimi cat il duce bibilica.
Exemplu: frate'miu ( clasa a 10 ). Un elev aparent mediocru la invatatura. Probabil ar fi picat si el Bacul, daca l-ar fi dat anul asta. Dar, recunosc, ca uneori mi-e teama sa intru in polemici cu el. Ma face, ma face lejer. Detine un bagaj semnificativ pe "n" domenii, este ager la minte, si intoarce cuvintele in favoarea lui in orice circumstanta. Si da, este mediocru la invatatura.
Ma repet, pentru mine, acest examen de bac nu inseamna decat rezultatele unei toceli ( care se uita a doua zi ).
Am lucrat in sistemul medical. Am cunoscut medici care nu stiu sa scrie corect gramatical. Nu stiu cand se pun doi "i", cand se pune cratima. Sau daca ii scoti un pic din domeniul respectiv, si anume medical, sunt praf. Vorbesc din propria-mi experienta. Deci? Ce inseamna Bacul? De ce atatea etichete?
Ca or fi si elevi batuti in cap, corect. Dar aia trebuie anihilati din a 8 a.
Acum pe bune, la ceea ce se vrea bacul a fi, si anume decizia competentei de a urma o facultate, de a deveni ceva in viata, ti se pare a fi un lucru relevant daca poti face diferenta dintre o drama si genul dramatic? Uite ca nici eu nu stiam... Si? Asta inseamna ca-s analfabeta?
Sunt de acord, Bacul, nu reprezinta nivelul "inteligentei" unui copil. E doar un examen prin care toti trecem la un moment dat. Insa depinde de fiecare cum invata pt examen, unii tocesc ca tampitii si uita tot, dar mai sunt si altii care invata logic, care fac conexiuni intre cunostinte acumulate. Eu am dat Bac-ul anul trecut, elev mediu intr-o clasa super buna. Insa la examen am luat note mai bune decat multi pentru ca nu am tocit ca toanta materia, mi-am structurat un plan si retineam ideile principale. Mi-am format un sistem eficient de invatare, pe care l-am respectat si la facultate.
RăspundețiȘtergereNu trebuie tocit nimic, dar mi se pare o chestie de bun simt sa stii cei patru clasici ai literaturii: Caragiale, Slavici, Creanga si Eminescu sau valoarea lui Pi. Sa ai un minim de cultura generala, ca sa fi, dupa cum ai spus si tu in stare sa porti o discutie.
"Ti se pare a fi un lucru relevant daca poti face diferenta dintre o drama si genul dramatic? Uite ca nici eu nu stiam... Si? Asta inseamna ca-s analfabeta?" - se presupune ca elevii au fost 4 ani intr-o institutie de invatamant unde niste neni ii invatau ceva. Ca le intra pe-o ureche si le iesea pe alta, e altceva. Desigur ca nu conteaza,pe mine nimeni nu m-a intrebat la facultate ce parerea am despre "Poema chiuvetei" de Cartarescu, sau la un suc cu prietenii nu am inceput vreo discutie filosofica cu privire la Cicero.
Totusi sa fi in stare sa stii ce este drama si genul dramatic mi se pare ceva destul de important in cunostiintele elevului, nu un detaliu insignifiant.
Parerea mea...